piątek, 14 lipca 2017

Krótki poradnik korkowania wina

W dniu gdy wyprodukujemy własne wino (zakończy się proces fermentacji) często znajduje się ono w dużym bukłaku. Teraz trzeba je rozlać do butelek. Należy wyposażyć się w korkownicę, korki, termokurczliwe nasadki opcjonalnie opalarkę (suszarkę).
Problem z jakim można się spotkać to klej z etykiet, który trudno usunąć gorącą wodą i druciakiem do tego celu można wykorzystać środek „Label killer”. Preparat nanosi się na szmatkę i wycierając butelkę usuwa w całości klej z etykiety. Powierzchnia jest lekko zaoliwiona i pachnie jak rozpuszczalnik, dlatego później dokładnie należy umyć butelkę w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Label killer'a lub podobny środek można kupić w sklepie elektronicznym lub zamówić w Internecie.
Korki należy umieścić w gorącej wodzie. Gdy staną się miękkie wkładamy je pojedynczo do korkownicy i korkujemy :). Nie potrzeba dużej siły gdy posiadamy korkownicę jak na zdjęciach poniżej i wcześniej namoczyliśmy korki. Następnie wycieramy górę korka z nadmiaru wyciśniętej wody.
Nakładamy termokurczliwą nasadkę i ostrożnie jedną ręką obracamy butelkę w drugiej zaś trzymając opalarkę (suszarkę) ogrzewamy od góry do dołu. Gdy pojawią się małe zagięcia można je wygładzić ogrzewając od dołu opalarką (bez konieczności dotykania nasadki) cały czas pamiętając o obracaniu butelki gdyż łatwo można uszkodzić kapturek gdy ogrzewa się zbyt długo w jednym miejscu.
W przypadku gdy nie posiadamy opalarki można zanurzać górę butelki z nałożonym kapturkiem do wrzątku, aby nie było zagięć należy naciągać kapturek.
Teraz pozostało już tylko przykleić etykiety i można zamknąć dobytek w piwniczce na jakiś czas bo czym starsze wino tym lepsze. 

Zestaw startowy do korkowania wina
Zmywacz kleju (etykiet)
Legion butelek gotowych do leżakowania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz